Mis het niet: de daverende Derby van Eindhoven!

Het aankomende Hemelvaartweekend staat de Karpendonkse Plas voor de 50ste maal in het teken van CSI Eindhoven. Een fantastisch publieksevenement waarbij de zinderende Van Grunsven Groep Derby een van de hoogtepunten is. U bent van harte uitgenodigd dit spektakelstuk in levenden lijve te aanschouwen, en leuk detail de toegang is gratis.

CSI Eindhoven viert volgend jaar haar 75-jarig jubileum, de derby werd iets later in het leven geroepen. Parcoursbouwer Theo van Vught ontwierp de allereerste Derby van Eindhoven op 15 mei 1983. Toen nog een nationale proef, maar dat veranderde in 1986 toen Eindhoven officieel werd omgedoopt tot een Concours de Saut International, oftewel een internationaal springconcours. Prins Bernhard reikte de prijzen uit, de derby-winst was voor Oostenrijker Hugo Simon en zijn paard The Freak.

De eerste internationale derby overwinning was voor Hugo Simon en The Freak. Foto: Jacob Melissen

Niet geschikt
Hippisch journalist Jacob Melissen weet nog goed hoe de Derby van Eindhoven tot stand kwam. “We zaten in het perscentrum met voorzitter en gemeentesecretaris Chris Wouters, Piet Leijten en Jan Aarts. Eindhoven mocht altijd het Nederlands Kampioenschap Senioren organiseren, maar dat zouden ze kwijtraken. Het gesprek ontstond wat er dan voor in de plaats zou moeten komen. Een derby werd genoemd, maar het terrein was op dat moment nog helemaal vlak en daarmee zeker niet geschikt voor een proef met dergelijke natuurhindernissen. Ik tipte ze om de welbekende Derby van Hamburg te bezoeken en daar eens de kunst af te kijken. Parcoursbouwer Theo van Vugt zag het wel zitten en het terrein werd uitgebreid met onder andere de Pulvermans Grabe, een Ierse Wal en het suikerbroodje,” blikt Melissen terug. En zo was de eerste derby een feit!

Parcoursbouwer Theo van Vught (links) tijdens CSI Eindhoven. Foto: Jacob Melissen

Eigen sfeer en karakter
Voorafgaand de proef werd het terrein opengesteld voor publiek. De toeschouwers mochten het parcours verkennen, een inmiddels gekoesterde traditie die tot één van de hoogtepunten van het weekend behoort. Jacob Melissen kan dat wel verklaren: “De speciale hindernissen zijn zeer indrukwekkend. Het is daarbij ook een lang parcours, het is met zo’n 1.300 meter een flink eind lopen. Dit alles maakt het een unieke competitie in de paardensport. Met de derby heeft Eindhoven een geheel eigen sfeer en karakter weten te creëren en is het een absoluut unicum in Nederland.”

Wout-Jan van der Schans gaat voor zesde overwinning
Het huidige CSI-bestuur bestaat uit Peter Slaats, Leopold van Asten, Frans Wijlaars en Eric van der Vleuten. Een leuk detail is dat de laatste drie namen allemaal al eens de derby wisten te winnen. Zij staan dit jaar niet op de startlijst van de derby, dat kan wel worden gezegd over een andere grootheid uit de Nederlandse springsport. Wout-Jan van der Schans doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedere paardensportliefhebber, maar in Eindhoven staat hij zeker bekend als een geduchte tegenstander. De routinier kon als enige ruiter al vijf keren zegenvieren in de Derby van Eindhoven. In 1988, 1989, 1997, 1998 en 2010 viel de publiekstrekker ten prooi aan Van der Schans. Kan hij dit trucje in 2022 herhalen?

Wout-Jan van der Schans na zijn overwinning met Valeur D. Rechts Piet Leijten, een van de bedenkers van de Eindhovense Derby. Foto: Jacob Melissen

Intelligent en voorzichtig
De ruiter doet een boekje open over zijn derby-vaardigheden: “In de eerste jaren kwam mijn ervaring in de eventing en militarysport zeker van pas, maar inmiddels heb ik, net als mijn concurrentie, de derby al zo vaak verreden dat mijn achtergrond geen doorslaggevende factor meer is. Het allerbelangrijkste is dat je een geschikt paard hebt en daarin heb ik ook zeker wel geluk gehad de afgelopen jaren. Een derby proef is met zijn natuurhindernissen namelijk extreem anders dan een regulier springparcours. Daarbij verschillen derby’s onderling ook. De Derby van Eindhoven vraagt om een intelligent en voorzichtig paard dat zelf meedenkt en natuurlijk ook een bepaald lef heeft. Het is voor mijn paard Forlan van de Sprengenberg zijn eerste derby proef. Uiteraard heb ik in de voorbereiding wel wat oefeningen gedaan en dan geeft hij wel echt het gevoel een rol van betekenis te kunnen spelen. Ik ga in ieder geval proberen dit weekend nummer zes in de wacht te slepen en acht ons zeker niet kansloos”, besluit de gemotiveerde ruiter.

Van Grunsven Groep Derby
De eerste sponsor van de Derby van Eindhoven was Philips en over de decennia hebben veel regionale bedrijven hun naam verbonden aan de bloedstollende rubriek. Voor het tweede jaar is de sponsor de Van Grunsven Groep en familietelg Jens van Grunsven gaat ook een gooi doen naar de winst. De Brabantse ruiter grapt breed lachend: “Ik ga proberen het geld binnenshuis te houden, met nadruk op proberen. Ik ga vooraf niks over mijn kansen zeggen, maar iemand zal de familie eer toch hoog moeten houden.” Van Grunsven zal aan start verschijnen met Greatlight, een paard waarmee hij twee weken terug in Deurne nog een proef won dus het duo lijkt in vorm. “Mijn paard Greatlight heeft eerder al enkele derby’s gelopen en ze lijkt er veel plezier in te hebben. Hoe meer je als paard en ruiter op elkaar bent ingespeeld en hoe meer het paard vertrouwt op de ruiter, hoe makkelijker een derby wordt”, benadrukt Jens van Grunsven nog maar eens het belang van de band tussen paard en ruiter.

Kapers op de kust
Maar er zijn meer kapers op de kust: zo ook Aniek Diks. De in Vorstenbosch gevestigde amazone wist in 2019 de meest recente Van Grunsven Groep Derby op naam te schrijven met haar paard Winston Jumper R. Zij is erop gebrand om haar titel te prolongeren en zadelt daarvoor opnieuw haar derby-winnaar. De amazone vertelt: “Het was fantastisch om de Derby te winnen twee jaar geleden. Het is zo kort bij huis en er waren dus heel veel vrienden en bekenden om het mee te vieren. Deze internationale derby is van een stuk hoger niveau dan een nationale variant dus het moet allemaal wel op zijn plek vallen wil je er met de winst vandoor gaan. Winston Jumper R combineert het voor een derby benodigde lef met voorzichtigheid en heeft er vooral heel veel plezier in. Ik heb ontzettend zin in zaterdag, het wordt één van de laatste wedstrijden voor Winston vanwege zijn leeftijd. Hij voelt echter nog zo goed en fit aan en we vinden het samen zo leuk, hopelijk kunnen we nog eenmaal knallen.”

Aniek Diks met Winston Jumper R op weg naar de overwinning. Foto: DigiShots

Gratis entree
Paardensportliefhebbers kunnen van donderdag 26 mei tot en met zondag 29 mei hun hart op halen op de Karpendonkse Plas middels een boordevol programma. De toegang tot het gehele evenement is gratis. De eerste dag is Ladies Day, de Van Grunsven Groep Derby van Eindhoven staat zaterdagmiddag om 16.00 uur op het programma. Parcoursbouwer Henk Linders geeft voorafgaand om 15.30 uur het startsein voor het parcourslopen voor publiek. Een ander hoogtepunt is de VDL Groep Grand Prix die op zondagmiddag gepland staat. Al met al, een uniek evenement dat u zeker niet wilt missen!

Bekijk hier het volledige programma.