CSI Eindhoven maakt zich op voor topeditie: “Beste deelnemersveld ooit”

Marcus Ehning, Nicola Philippaerts, Maikel van der Vleuten, Jessica Springsteen, Jur Vrieling, Sanne Thijssen. Zo maar enkele grote namen die we over ruim drie weken mogen verwelkomen op de Karpendonkse Plas. “Dit is het beste deelnemersveld ooit, het is echt fantastisch om te merken dat ’s werelds beste ruiters zo graag in Eindhoven willen rijden”, aldus bestuurslid Leopold van Asten, één van de andere grote namen van het deelnemersveld.

Afgelopen zondag won hij nog de Grote Prijs van de Longines Global Champions Tour in Mexico, en over drie weken rijdt hij de piste van CSI Eindhoven binnen. De Belgische topruiter Nicola Philippaerts springt het liefste op gras. “De graswedstrijden vind ik persoonlijk toch wel de mooiste wedstrijden, het zijn vaak ook grote pistes”, legt hij zijn keuze voor CSI Eindhoven uit. “Een paar jaar geleden ben ik ook in Eindhoven wezen rijden en het is een hele fijne grote piste met een goede grasmat. De ligging is heel mooi, de sfeer is uniek en daarbij is het dichtbij huis, waardoor de hele familie er zal zijn. Ik rijd graag in Eindhoven vanwege de mooie atmosfeer.”

Bijzondere momenten voor Jur Vrieling
Nog zo’n topruiter, die misschien wel verder weg van CSI Eindhoven woont dan zijn Belgische collega, is de Groningse Jur Vrieling. Samen met Maikel van der Vleuten won hij in 2022 teamzilver op het Wereldkampioenschap in Herning. Beide komen aan de start in het Hemelvaartsweekend. “Eindhoven is een supermooi concours, de laatste jaren viel het vaak samen met Landenwedstrijden in het buitenland waardoor ik al heel wat edities heb moeten missen. Ik ben blij dat ik dit jaar weer aan de start kan komen”, is de Groninger enthousiast. Jur Vrieling heeft goede herinneringen aan Eindhoven. “Ja! Het winnen van de Derby, dat zijn van die momenten die je altijd bijblijven, dat zijn toch bijzondere overwinningen. Sowieso is de piste en de entourage heel mooi, er is veel publiek en met de Derbyhindernissen erbij is het toch wel extra indrukwekkend.”

Tien ruiters uit top 100
Van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei verwelkomt CSI Eindhoven maar liefst tien ruiters uit de top 100 van de wereld. “Concoursen zoals CSI Eindhoven zijn uniek en het blijkt gelukkig dat ruiters dat weten te waarderen. Voor ons als organisatie is er geen mooiere beloning voor al het voorbereidende werk”, aldus Leopold van Asten. “We merkten het al vanaf het begin af aan dat er veel animo was onder de ruiters, maar van dit deelnemersveld konden wij alleen maar dromen.”

Eerbetoon aan Wim van der Leegte
Ook de nieuwe voorzitter Bas van der Leegte kijkt uit naar ‘zijn’ eerste CSI Eindhoven. De editie van dit jaar wordt extra speciaal en staat in het teken van de nagedachtenis aan Wim van der Leegte, de stille kracht achter het evenement. “CSI Eindhoven was voor Wim van der Leegte het evenement van het jaar. Hij mocht dan vaste bezoeker zijn van de grootste concoursen in Nederland, naar CSI Eindhoven keek hij het meeste uit. Daarom ook dat wij CSI Eindhoven uit eerbetoon opdragen aan Wim.” Zo wordt onder andere de afsluitende Grote Prijs op zondagmiddag, de VDL Groep Grand Prix, omgedoopt tot de Wim van der Leegte Memorial Grand Prix. “CSI Eindhoven moet uiteindelijk hét feestje van Eindhoven worden waar zowel het bedrijfsleven, de Eindhovenaar als de paardensportliefhebber zich thuisvoelt en naar uitkijkt.”

Van alles te beleven
CSI Eindhoven is vrij toegankelijk voor publiek, waardoor jong en oud kennis kan maken met de internationale paardensport. Er is van alles te beleven, zo is er een uitgebreid programma voor kinderen, kan er naar hartenlust worden geshopt en wanneer je tussen de sport en het entertainment wilt genieten van lekker eten, een gezellige borrel of gewoon een kopje koffie kan dat ook. CSI Eindhoven biedt voor elk wat wils. Wie weet komt Bruce Springsteen ook nog naar Eindhoven om zijn dochter te supporten..

Foto’s Digishots