Hessel Hoekstra onverslaanbaar in VDL Groep Grand Prix

Het hele weekend ging de jeugd aan kop op CSI Eindhoven en zo ook in de afsluitende Grand Prix. Zijn CSI Eindhoven-debuut zal hij niet snel vergeten, want zojuist won de 21-jarige Hessel Hoekstra zijn allereerste Grote Prijs.

Het was geen makkelijke opgave vanmiddag op de Karpendonkse Plas. Van de 48 deelnemers wisten er vijf ruiters zonder springfouten te finishen en daarvan bleven slechts drie ruiters ook nog eens binnen de toegestane tijd. Ondanks dat er een paar regenbuien over Eindhoven trokken vandaag, leek de graspiste daar geen hinder van te ondervinden. En zaten de tribunes opnieuw tot de nok toe gevuld, het publiek genoot van de absolute topsport die zij voorgeschoteld kregen.

Driekoppige barrage
Als een van de eerste deelnemers reed Hessel Hoekstra vanmiddag de Grote Prijs binnen. Samen met Icoon VDL, een negenjarige hengst van Bubalu VDL, wist hij foutloos en binnen de tijd te blijven. De tijd bleek vanmiddag een pittige te zijn, diverse ruiters namen wat meer risico om binnen de tijd te finishen en moesten daardoor vaak een springfout incasseren. Als eerste starter in de driekoppige barrage zette hij een tijd neer waar zijn concullega’s zich op stuk beten met de overwinning als gevolg.

“Deze vergeet ik niet snel”
“Dit is prachtig, de hele week was het eigenlijk net niet. In de derby had ik gisteren op het eind van de proef pech en vandaag lukt het een keer net wel”, lacht Hessel Hoekstra tevreden. “Het is mijn eerste keer op CSI Eindhoven en ik vind het echt een fantastisch concours. En dan ook nog eens mijn eerste Grote Prijs winnen, deze vergeet ik niet snel.” Zijn metgezel, Icoon VDL, rijdt hij sinds dat het paard zes jaar is. “In het begin was hij wel wat ril, maar inmiddels zijn we een goed team. Hij kan alles springen, heeft veel bloed en is nergens bang van. Ik ben erg blij met zo’n paard.”

KWPN top 6
De nummer twee van vandaag was Niels Kersten. De 22-jarige Limburgse ruiter reed een sterke ronde met de negenjarige High Hopes SFN (v.Numero Uno). Hij gaf alles in de barrage, maar zag in de dubbelsprong de insprong naar beneden komen en ook qua tijd kon hij niet aan Hoekstra tippen. De derde plaats was voor de Italiaanse Giampiero Garofalo die met de KWPN-goedgekeurde hengst Gasphar van Stal Hendrix aan de start kwam. Na een zeer scherp gereden wending in het begin van de barrage zag de Italiaan zijn kansen vergaan toen een balk op het gras viel. Vierde werd ‘thuisruiter’ Teddy van de Rijt die op een steenworp afstand van de Karpendonkse Plas woont. Haar goed springende Gino (v.Echo van ’t Spieveld) liep tegen twee tijdfouten aan. Als vijfde mocht de Duitse Christoph Könemann opstellen. Hij incasseerde drie tijdfouten met Heavy V D Felixhoeve (v.Eldorado van de Zeshoek). Voor de Brabantse Bas Moerings was er een zesde plaats, hij zat in het zadel van de KWPN-goedgekeurde hengst Ipsthar (v.Denzel van ’t Meulenhof). Leuk detail, de gehele top 6 bestond uit KWPN-paarden.

65.000 bezoekers
Niet alleen de ruiters waren lovend over CSI Eindhoven. Ook de organisatie kijkt terug op een succesvol verlopen evenement. Voorzitter Peter Slaats: “Het is gewoon fantastisch om na drie jaar weer terug te zijn op de Karpendonse Plas. We hebben ruim 65.000 bezoekers mogen verwelkomen, prachtige sport gezien en dat alles in een fantastische ambiance. Zonder de steun van onze sponsoren was dit alles niet mogelijk geweest, het is hartverwarmend dat zij zo begaan zijn met het evenement. Het biedt perspectief voor de toekomst dat we ook veel nieuwe sponsoren hebben weten te enthousiasmeren. Ik wil dan ook graag alle sponsoren, bezoekers, ruiters, vrijwilligers en iedereen die deze editie tot een succes heeft weten te maken, bedanken! Op naar het 75-jarig jubileum volgend jaar.”

Voor alle uitslagen, nieuwsberichten en meer ga je naar www.csi-eindhoven.nl. En noteer alvast 18 tot en met 21 mei 2023 in je agenda!

Hessel Hoekstra – Icoon VDL CSI Eindhoven 2022 © DigiShots