Leopold van Asten: “We gaan er weer vol tegen aan”

Hoe goed kennen jullie Leopold van Asten, bestuurslid van CSI Eindhoven? In een openhartig interview met Floor Schoenmakers, van de podcast HorseHeroes, vertelt hij meer over zijn jeugd, carrière, dromen en ambities. Vanzelfsprekend ging het ook over Stoeterij Duyselshof waar hij al 22 jaar werkzaam is. Achter Stoeterij Duyselshof staat Wim van der Leegte van VDL Groep, hoofdsponsor van CSI Eindhoven.

“Wij zijn 22 jaar geleden samen aan Stoeterij Duyselshof begonnen. Ik denk dat het een heel mooi succes is geworden met datgene wat we in al die jaren hebben opgebouwd. Ik had nooit verwacht dat we nu zo ver zouden staan met de fokkerij, en hoe veel eigen fokproducten er zouden doorstromen naar mijn stal, de internationale stal. Na 15 jaar begon de fokkerij echt zijn vruchten af te werpen. Het zijn vaak dezelfde lijntjes waar de betere paarden uit komen en het is de kunst om daarop verder te selecteren.

“Wim is een fenomeen in zijn visie, altijd rustig, aardig en gedreven. Echt een fantastisch man om mee te werken. Ik heb heel veel van hem geleerd, zoals hij over dingen nadenkt en zoals hij dingen ziet. Hij denkt altijd twee, drie stappen vooruit. Wim betekent voor mij heel veel en is echt een vriend. Ik kan met alles bij hem terecht.”

De mooiste momenten van Leopold zijn carrière zijn onder andere zijn deelnamen aan de Olympische Spelen van Athene. “Dat is een bijzondere ervaring. Nederlands kampioen worden met drie verschillende paarden is ook fantastisch. Maar hét moment was Indoor Brabant winnen in 2016. Zoals Bert de Ruiter toen al zei: ‘Alles valt samen’. Wim werd op vrijdag uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar en zondagmiddag was de Grote Prijs. Die was zwaar en moeilijk zoals een Grote Prijs altijd is. Het was volle bak met familie, vrienden en Wim als sponsor, iedereen was er. Dat was echt fantastisch.”

Natuurlijk ging het ook over CSI Eindhoven. “Wij doen dit met zijn vieren, Peter Slaats als voorzitter, Eric van der Vleuten, Frans Wijlaars en ikzelf. Wij doen dit al best wat jaren en weten inmiddels wel wat er verwacht wordt. Ik houd mij vooral met het paardengedeelte bezig, met de ruiters en de facilitering voor ruiters, grooms en paarden en met een stuk van de sponsoring. Dit jaar gaan we er weer vol tegen aan. Het is een hele uitdaging, alles is 15 – 20 % duurder is geworden ten opzichte van voor de corona. Dat betekent dat je nog meer sponsorgelden, ondersteuning en subsidie moet binnenhalen. Aan de andere kant merk ik ook dat mensen blij zijn dat er weer iets is en dat mensen er graag bij willen zijn. Het is natuurlijk ook een fantastisch evenement, helemaal wanneer we vier dagen prachtig weer hebben.

Wil je meer weten over Leopold? Luister dan naar de hele podcast.

Woods Fotografie