Ingezonden brief over de geschiedenis van Concours Hippisch Eindhoven

Wist u dat het Concours Hippique op 7 januari 1946 werd opgericht? Vanaf die tijd is het concours toch wel iets bijzonders voor Eindhoven geweest, met vele ups and downs.  

Maanden eerder na een concours in Den Bosch vonden Wim Mikkers, Piet de Vries en Jaap van de Pol sr. dat er een concours in Eindhoven moest komen. Voor de oorlog werden er hier en daar wedstrijdjes georganiseerd, maar deze drie heren meenden dat er nu toch maar eens een permanent hippisch gebeuren moest plaatsvinden. 

Deze oprichters van het eerste uur gingen naar notaris Jansen en er werd een stichting opgericht. In de statuten werd het doel van de stichting omschreven als ‘De paardensport en paardenfokkerij op een zo hoog mogelijk peil te brengen’. In 1974 werd dit veranderd en het doel van de stichting CHE werd ‘Medewerking en steun verlenen aan de paardensport’. 


Eerste editie in 1946
In de beginjaren bestond het bestuur voornamelijk uit leden van de Eindhovense manege. Het eerste concours in Eindhoven werd gehouden op 23 juni 1946 en wel op het sportpark aan de Aalsterweg. Ik herinner mij nog dat in 1949 de processen Beatrix en Irene met hun pony’s Peggy en Polly aan een jeugdrubriek deelnamen. Ook in de springrubrieken kwam men bekende namen tegen zoals Prins Bernhard, ritmeester Gruppelaar, Jan Maathuis, Tjeerd Veldstra, Johan Heins, Henk Nooren en Anton Ebben. In het begin werd er hard gewerkt door de 19 tellende leden van het bestuur. Vooral wat betreft de financiële dekking. Er werd een garantiefonds gevormd ter dekking van de onkosten.  Het derde concours op 27 juni 1948 ging niet door omdat er op die datum de TT races in Assen waren en in Valkenswaard de jaarlijkse processie. Het centrale comité was het op dat niet eens met de datum en het concours werd gewoon gecanceld. 


‘Baas in eigen huis’
In die tijd werd er voor het eerst aan sponsoring gedacht. Heel voorzichtig, want het was belangrijk om baas in eigen huis te blijven. Begin jaren ’50 is het concours uitgeweken naar het terrein van pensionaat ‘Eikenburg’. Daarna ging het fout. Negen jaar niets. Geen geld, geen terrein en ondanks de subsidie van de gemeenten van 740 gulden was er een aanzienlijk tekort. Het bestuur had er schoon genoeg van om steeds maar weer uit eigen zak bij te passen en zij gaven er dan ook negen jaar de brui aan.Maar… zoals het goede Brabanders betaamt bleef het gehele gezelschap bij elkaar en genoten ze van de gezellige bijeenkomsten.


Comeback
In 1964 werd het een geslaagde comeback mede dankzij de penningmeester van de EHV Manege Henk Dellevoet. Na zijn aantreden kwam er schot in de sponsoring. In zijn eentje bereikte hij de volledige kostendekking van het concours dat op 5 juli werd gehouden.  In 1965 en 1966 werden er weer concoursen op het sportpark aan de Aalsterweg georganiseerd en deze verliepen opnieuw naar ieders zin. In 1967 verhuisde het CH naar Heliport, een groot success. Er was een strodorp ontworpen door binnenhuisarchitect Jos Smulders. Met een groot aantal stands, een geweldige barbeque, een champagne – en biertent werd er nogal wat ruimte in beslag genomen. Daardoor werden de dressuur- en tuigpaardrubrieken geschrapt. 


Rubriek hoogtesprong
In 1968 was het laatste concours op Heliport. Men kwam op het idee om een rubriek hoogtesprong te organiseren. Daar had men nogal wat speciale springbomen voor nodig! Die waren er natuurlijk te weinig want men had er niet op gerekend dat er nogal wat bomen kapot gesprongen werden. Door gebrek aan materiaal kon de hoogtesprong niet boven 2.05 meter uitkomen en zo werden Hans Horn en Harry Wouters van den Oudenweijer als eerste geplaatst. Het was inmiddels 20.00 uur en hartstikke donker, maar het publiek dat volledig onder de indruk was van het hele gebeuren, bleef zitten tot en met de prijsuitreiking. In 1969, 1970 en 1971 werd het concours gehouden op het sportpark Woensel aan de Oude Bosche Baan. In die jaren kreeg het CHE een eigen logo, ontworpen door Jan Kothuis uit Nuenen. Dit logo kreeg de Leendenaar Jan Winters (waarom weet ik niet), die het op zijn beurt weer aan het CHE overdroeg.


Belangrijkste jaar
1972! Het belangrijkste jaar in de geschiedenis van CHE. Het concours verhuisde naar de Karpendonkse Plas. Dit ging ook niet allemaal even makkelijk. Een concours op dit terrein, daar voelde de gemeente niets voor. Er moest onderhandeld worden en dankzij bemoeienis van bestuurslid Piet van de Boomen ging men overstag. Er waren natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Men mocht geen entree heffen en de speelweide moest tijdens het concours toegankelijk blijven voor andere bezoekers. Daar stond tegenover dat de gemeente het terrein gratis ter beschikking stelde. Ieder jaar moest er opnieuw een aanvraag ingediend worden. In 1974 was er even paniek, want de ambtenaren van de gemeente vonden dat het terrein rust moest hebben. Dat betekende dat het CHE naar het Philips de Jongh Wandelpark moest uitwijken. Na veel gepraat, over en weer, ging dat gelukkig niet door. Men vond het ook te ver weg.

Derby ontwerper
In dat jaar werd er ook een vaste parcoursbouwer aangesteld: Theo van Vught uit Helvoirt. Hij heeft 25 jaar lang de parcoursen ontworpen en bij de opbouw werd hij tot 1985 geassisteerd door Cees van de Pol sr. Theo was ook de ontwerper van het Derby parcours dat het concours in Eindhoven een bijzonder karakter heeft gegeven. In 1977 stond de hoogtesprong ter discussie, een spectaculaire rubriek. Het werd in 1976 geschrapt, in 1977 in ere hersteld en een jaar later voorgoed uit het programma geschrapt. Toen ging het gebeuren! De eerste Derby van Eindhoven was op 15 mei 1983. Er was een grote wal aangelegd als aanloop naar de eerste Derby. Het werd een vierdaags concours en het prijzengeld werd verhoogd naar 35.000 gulden. De catering kwam in eigen beheer en het was maar wat gezellig in de grote tent. Het parcours was inmiddels uitgebreid met een Ierse wal en een Pulvermans Grabe. Het zag er indrukwekkend uit.


Parcours verkennen
Een goede vondst was dat het publiek voor aanvang van de Derby het parcours mocht verkennen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. De nieuwe voorzitter Chris Wouters belaste zich hoofdzakelijk met het werven van sponsoren met als resultaat dat Philips de sponsor van de Derby werd. Vanaf dat jaar werd het de Philips Derby genoemd. In 1985 kreeg Eindhoven voor het eerst een internationale status. Het prijzengeld was inmiddels al gestegen tot 85.000 gulden en het 40-jarig bestaan werd een groot feest. Van 8 tot 11 mei 1986 was Eindhoven voor het eerst een CSI, een officieel internationaal toernooi. Prins Bernhard reikte aan het eind van de Derby de prijzen uit. Aangezien er niemand foutloos was gebleven, kwamen er zeven combinaties met vier strafpunten voor de barrage terrug. Winnaar werd Hugo Simon met zijn paard The Freak. In 1988 won Wout-Jan van der Schans de Derby om dit staaltje in 1989, 1997, 1998 en 2010 te herhalen. 

50-jarig bestaan
In 1996 werd het 50-jarig bestaan gevierd. Henk van de Pol won de Derby en Koningin Beatrix reikte de prijzen uit. Een onvergetelijk hoofdstuk aan de rijke historie van het jubilerende CHE. Onvergetelijk ook dat notabene een kleinzoon van één van de oprichters, Jaap van de Pol sr., de Derby wint. Maar vooral een winnaar waar men 13 jaar op had gewacht: een volbloed Eindhovenaar! Tot 2011 hebben we al die jaren genoten van dit vierdaags evenement. We zagen heel veel toeschouwers tijdens de Ladies Day op Hemelvaartsdag, bij de Jack Russel shows op de zaterdag. En dan die koetsentocht, een prachtig schouwspel. In 2012 en 2013 ging het concours weer niet door vanwege de crisis en onvoldoende sponsoren. Maar gelukkig zijn er weer zeer enthousiaste mensen bij elkaar gekomen die voor de doorstart in 2014 zorgen. Wim van der Leegte van VDL Groep is als hoofdsponsor aangetrokken en naast Leo van Berkel (voorzitter), Peter Slaats (vice-voorzitter) en Bart Schellekens zitten er onder andere drie springruiters in het bestuur: Eric van der Vleuten, Leopold van Asten en de laatste Derby-winnaar van 2011, Frans Wijlaars. 

Ik wens al deze mensen heel veel succes en spreek de hoop uit dat 2014 weer een nieuwe start is voor heel veel jaren hippisch genot! 

Op naar het 70-jarig bestaan in 2018!!! 

Groetjes Ali van de Pol