Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Rabobank Prijs-winnaar Van der Schans: 'Winnen zonder uiterste van paard te vragen'

5/30/2014 12:00:00 AM


Wout-Jan van der Schans en Capetown. Foto Digishots
Wout-Jan van der Schans, die in het verleden al vijf keer de Derby van Eindhoven won, schreef vanmiddag de 1.45m Rabobank Prijs op zijn naam met Capetown (v. Oklund) in een barrage van twaalf deelnemers. Parcoursdesigner Louis Konickx had een uitnodigende barrage uitgestippeld, waarin goed wendbare paarden naar voren kwamen. 

Capetown liep zijn ronde ruim een seconde sneller dan Casper van Spieveld (v. Mr.Blue), die Frank Schuttert uitbrengt voor zijn werkgever Jos Lansink. Knap derde werd Maikel van der Vleutenmet VDL Groep Arera C (v. Indoctro), voor de altijd snelle Haertthago (v. Heartbreaker) onder Leon Thijssen. De topvijf werd gesloten door Henk van de Pol met Willink (v. Twister).

Wout-Jan van der Schans verdiende 6.000 euro in deze rubriek en rankingpunten voor de wereldranglijst. "Capetown sprong echt heel goed. Hij is ook heel constant en de barrage ging hem makkelijk af. Ik kan snel zijn zonder het uiterste uit hem te rijden. Wie weet hebben we nog wat over voor de Grote Prijs op zondag", lacht hij.

Even leek het erop dat de combinatie Van der Schans / Capetown gescheiden zou worden door de executieveiling van Stal Eurocommerce / Stal Gevi International, tot op het allerlaatste moment twee vrienden, Siem Kat en Klaas van de Berg, in de bres sprongen en het paard kochten via de online veiling. "Laaiend enthousiast zijn ze. Ze hebben hun nek uitgestoken op basis van mijn verhaal. Ik rijd Capetown sinds vorig jaar augustus en ik voelde dingen die veel mensen (nog) niet zagen. Als je het paard bekijkt zie je er ook niet aan af dat hij zo snel en voorzichtig is, maar dat blijkt nu wel! Bondscoach Rob Ehrens wilde ons al opstellen in een landenwedstrijd, maar dit paard heeft nog maar weinig buitenproeven gelopen, dus we doen eerst dit werk nog en wie weet aan het einde van het seizoen!"

Over de comeback van CSI Eindhoven zijn er alleen maar lovende woorden. "Het is top. Zelfs beter dan ooit geweest. Qua opbouw, overdekte tribunes voor het publiek, een prachtig strodorp op vlonders, het is gezellig en ze beginnen meteen met vier rankingproeven. Het is een concours van de ruiters, voor de ruiters. Dat merk je aan alles!"

Auteur: Wendy Scholten