Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Paarden, hoeden en show op CSI Eindhoven

4/18/2016 2:34:41 PM


Ladies Day
De Karpendonkse Plas in Eindhoven is van donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei het strijdtoneel voor internationale topruiters. Hemelvaartsdag is de start van CSI Eindhoven, maar ook van de Ladies Day. Terwijl paard en ruiter zich inspannen in één van de springparcoursen, paraderen dames met hun mooiste hoed langs de zijlijn en door het promodorp.
 
Traditiegetrouw is er ‘s middags een prijsuitreiking voor de dames met de mooiste hoed. Vooraf verzorgt Karlijn Setz van SetzHats een modeshow met prachtige hoedencreaties die zij heeft ontworpen.
 
Als de zwaarste springwedstrijd op 1.50m niveau donderdagmiddag is verreden, verschijnt er elegantie ten top in de ring. Drie dames en drie kinderen geven een presentatie dameszadel rijden. Het speciaal gevormd zadel maakt het mogelijk om beide benen aan één zijde te laten hangen. Dat zie je tegenwoordig haast niet meer, toch zijn er in Nederland nog zo’n honderd amazones die deze traditie van paardrijden voortzetten.
 
Het dameszadel, ontworpen in de 14e eeuw, leek halverwege de twintigste eeuw te verdwijnen. Alleen welgestelde of adellijke dames reden met een dameszadel. De economische depressie in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog waarin veel zadels verloren raakten deden het zadel bijna de das om. Tijdens de wederopbouw was er voor de dameszadels en bijbehorende dure kostuums geen geld. Bovendien raakte het dragen van broeken ingeburgerd en stapten veel dames over op het ‘herenzadel’. Slechts enkele dames bleven het dameszadel trouw.
 
Hemelvaartsdag sluit aan de Karpendonkse Plas af met opnieuw topsport, ditmaal een kwalificatierubriek voor de spectaculaire Lacom Derby op zaterdagmiddag. Nog een sportief hoogtepunt zal de VDL Groep Grote Prijs van Eindhoven op zondagmiddag zijn. Tussen de rubrieken door is er volop tijd om te shoppen bij de vele standhouders en kraampjes, terwijl kinderen zich kunnen laten schminken. De definitieve aanvangstijden van de wedstrijden en shows zullen binnenkort op de website www.csi-eindhoven.nl verschijnen. De toegang is alle dagen gratis.