Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Derby voor nuchtere paarden zonder angst

5/24/2014 12:00:00 AM


Derby
Het Eindhovens Dagblad publiceerde in 2008 een voorbeschouwing over de Eindhovense Derby, die we nog graag eens met u delen. Elk land heeft maar één officiële derby, een springconcours met natuurlijke hindernissen. In Nederland is die sinds jaren in Eindhoven. Zaterdag staat dit spectaculaire onderdeel weer op het programma tijdens het CSI Eindhoven bij de Karpendonkse Plas.
 
Waar moet een springpaard aan voldoen om een goede derby te kunnen rijden? Twee deskundigen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne geven daar antwoord op. Het zijn Carolien Munsters, docente paardenhouderij en eventing-rijdster, en Frans van der Ent, voormalig internationaal springruiter en deelnemer aan diverse derby's.
 
"Een paard moet van nature een moedig hart hebben", begint Van der Ent. "Het rijden van een derby is vrij complex met al die verschillende hindernissen en technisch lastige afstanden. Dat vereist lef. En er moet rek en strek in het paard zitten."
 
Munsters wijst op de lengte van het parcours. "Een normaal concours is zo'n vijfhonderd meter lang, bij een derby loopt het paard de dubbele afstand. Dat betekent dat het door de zuurgraad heen moet. Beter nog is om vooraf de melkzuurgrens te verleggen. Daar kun je wel op trainen. Je hebt ook paarden die qua karakter zo in elkaar zitten dat ze ook doorgaan als ze leeg zijn."
 
Het parcours in Eindhoven kent enkele 'valkuilen'. Van der Ent: "Er is een stuk waar je eerst omhoog, dan omlaag en dan weer omhoog gaat. Voor een paard zijn de hindernissen daar heel moeilijk in te schatten vanwege het optische bedrog. En vergeet niet: bergaf komt er 550 kilo naar beneden. Ook het gedeelte waarbij ze van een wal naar de sloot lopen en daarna over een vierkante oxer moeten, is lastig." Munsters: "Een paard moet handig worden met zijn eigen lichaam. Dan zal het ook minder snel blessures oplopen."
 
Je kunt niet zeggen dat bepaalde rassen beter geschikt zijn voor de derby, stellen beide deskundigen. Wel zijn het vaak paarden die 'hoog in het bloed staan'. En een paard moet minimaal acht jaar oud zijn, maar dat geldt voor een normaal springconcours ook. "Pas dan zijn spieren, pezen en botten sterk genoeg", aldus Munsters.
 
De derby wordt gereden met paarden die ook aan normale concoursen meedoen. "Het moet geen gevoelig paard zijn", stelt Van der Ent. "De derby is voor nuchtere paarden zonder angst. Die per se naar de andere kant willen." Munsters: "Want er staat ineens iets anders voor hun neus dan bij een springconcours." Van der Ent: "Er zijn gewoon paarden die de wal niet op of af durven."
 
Ligt een derby tussen het normale springen en eventing (de vroegere military) in? "Ja, maar wel veel dichter bij het springen. De enige overeenkomst met eventing zijn de natuurlijke hindernissen", stelt Munsters. "Wij rijden parcoursen van vijf kilometer lengte en de hindernissen zijn maximaal 1,20 meter hoog. Mijn eventingpaard zou op de derby dwars door de hindernissen heen vliegen."