Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Dameszadel optreden - The Dutch Side Saddle Club

5/25/2019 2:12:00 PM


Foto The Dutch Side Saddle Club
Dameszadel optreden - The Dutch Side Saddle Club

Dameszadel: een zadel voor dames
Een dameszadel, dat is geen zadel voor vrouwen maar voor dames. Die zwiepen hun been niet achteloos over het paard heen als ze op de paarden rug plaatsnemen. Ze nemen plaats in een speciaal gevormd zadel dat het mogelijk maakt om beide benen aan één zijde te laten hangen. Helaas zie je dat tegenwoordig haast niet meer, toch zijn er in Nederland nog ongeveer 100 mensen die deze traditie van het paardrijden voortzetten. 
 
Geschiedenis 
Voor de geschiedenis van het dameszadel moeten we terug naar de veertiende eeuw. Het dames zadel toen stelde weinig meer voor dan een zitvlak met een paar zijstukken en een plankje voor de voeten. In de loop van de eeuwen werd het zadel aangepast. Het werd sierlijker, veiliger en praktischer, maar er mocht alleen gestapt worden onder begeleiding. Catherina de Medici, een amazone die veel reed, bracht daar in de zestiende eeuw verandering in. Ze kwam tijdens de jacht regelmatig ongelukkig ten val en besloot dat het zadel aangepast moest worden. Sindsdien heeft het zadel een tweede kruk waardoor amazones zelfstandig kunnen rijden in alle gangen. Het zou tot 1825 duren voordat het zadel dusdanig werd aangepast dat het zelfs goede steun bood bij bokken of steigeren.
 
Halverwege de twintigste eeuw
Het dameszadel leek halverwege de twintigste eeuw te verdwijnen. Alleen welgestelde of adellijke dames reden met een dameszadel. De economische depressie in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog waarin veel zadels verloren raakten deden het zadel bijna de das om. Tijdens de wederopbouw was er voor de dameszadels en bijbehorende dure kostuums geen geld. Bovendien raakte het dragen van broeken ingeburgerd en stapten veel dames over op het ‘herenzadel’. Slechts enkele vrouwen bleven het dameszadel trouw.
 
Voor één dag terug in de tijd…
Heeft u altijd al de sfeer willen proeven van de victoriaanse- of renaissance tijd? Dan is dit uw kans. Tijdens de ladies Day van CSI Eindhoven, geeft The Dutch Side Saddle Club een prachtige show. Tijdens dit optreden laten wij zien dat je met een dameszadel elke tak van de hippische sport kunt beoefenen. Er zal worden gesprongen en dressuur worden gereden en verschillende rij tenues worden getoond. Diegene die denkt dat dameszadel rijden alleen voor dames is heeft het mis. Vier pony amazones zullen namelijk op Hemelvaartsdag tijdens CSI Eindhoven deze show verzorgen. De jeugd heeft tenslotte de toekomst! Zien we u op CSI Eindhoven 2019?