Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Henk van de Pol: ‘Zulke paarden maken concours rijden leuk’

5/10/2018 1:29:13 PM


Henk van de Pol en Looymans. Foto Digishots
Niet de bedoeling, wel gewonnen. Henk van de Pol mocht de fles champagne in ontvangst nemen na het winnen van de 1.40m tweefasen Hanos Prix, de tweede rubriek van CSI Eindhoven. “Mijn paard is zeer snel van nature en het rondje liep lekker”, is de eerste reactie van Van de Pol.
 
Het is ook direct een thuisoverwinning, want Henk van de Pol woont in Eindhoven waar hij ook geboren werd en hij komt al van kleins afaan op dit evenement. “Mijn vader was betrokken bij de parcoursbouw en ik hielp als klein mannetje mee. Dat is lang geleden, want m’n vader is alweer 32 jaar geleden overleden”, vertelt hij. Moeder Van de Pol, getooid met een prachtige hoed (het is immers Ladies Day), genoot vanaf de VIP van de zege.
 
Van Looyman Z (Numero Uno x Wellington) mag een hoop verwacht worden in de toekomst, vertelt Henk van de Pol. “Hij is nog maar acht jaar en heeft begin dit jaar in de Arabische Emiraten al zijn eerste vijfsterren Grote Prijzen gelopen. Echt een goed paard. Dat maakt het rijden van concoursen leuk. Toen de hengst Spartacus TN, waarmee ik 1.60m reed, in 2016 overleed aan koliek, ben ik een aantal maanden niet meer op concours geweest. Ik was er zo ziek van. Die had echt grote concoursen kunnen gaan lopen. Toen ik afgelopen jaar een uitnodiging om een tour te rijden in Dubai, had ik er niet eens paarden voor. Bert, mijn broer, zei: Dan neem je Looyman toch mee? Hij reed hem al vanaf vier jaar. En ik rijd ‘m nu sinds half december.”
 
Looyman Z had al vele malen verkocht kunnen zijn, maar zijn fokker en eigenaar dhr. Looymans uit Someren geniet er teveel van. “Zelf heb ik er nog één bijgekocht voor het internationale werk in de online veiling van Stoeterij Duyselshof van Wim van der Leegte: VDL Groep Dimitrie en die rijd ik hier ook.”
 
In de door Henk van de Pol gewonnen proef ging de tweede plek naar de Brit Tim Wilks op Kay v. Echo van het Neerenbosch). De Portugees Rodrigo Giesteira Almeida werd derde voor, Piet Raijmakers jr. op Van Schijndel’s Belle (v. Caspar).

Auteur: Wendy Scholten