Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Schoenmakers rijdt Funnell net niet voorbij in Lacom Derby

5/27/2017 7:31:56 PM


Lacom Derby-winnaar William Funnell en sponsor Driek Lammers
Het scheelde maar weinig of de in Eindhoven geboren Bianca Schoenmakers had de prestigieuze Lacom Derby van CSI Eindhoven gewonnen. Terwijl Schoenmakers haar paard Dha Dha (v. Douglas) luid aanmoedigend door de moeilijkste trajecten loodste en het publiek dit beloonde met applaus, ging dan toch een balk naar de grond op de voorlaatste VDL Groep oxer. De Brit William Funnell won, voor de derde keer in Eindhoven met twee strafpunten voor tijdsoverschrijding.
 
13.200 euro eerste prijs
Geen vlekkeloze nulrondes dus in de Lacom Derby, maar dat maakte de proef wel adembenemend spannend. In de zinderende hitte, waarbij het publiek zich verdrong om in de schaduw te zitten, kon je een speld horen vallen. Funnell reed zijn fokproduct Billy Buckingham (v. Billy Congo) als tweede al de ring in en stond de eerste prijs van 13.200 euro niet meer af. Joy Lammers had aan het eind van het startveld nog een goede kans met haar routinier Zomerfee van de Broekkant. Met twee springfoutjes werd ze derde, tot vreugde van haar vader, rubriekssponsor én vice-voorzitter van CSI Eindhoven Driek Lammers.
 
Gefocust houden
Hoewel parcoursbouwer Louis Konickx het Derby parcours iets makkelijker had gemaakt dan voorgaande edities, bleef het een flinke opgave voor menig paard dat nog geen Derby ervaring had opgedaan. “Het is de kunst om je paard onderweg gefocust te houden”, legt Derby-specialist William Funnell uit. “Mijn paard is een Grand Prix-paard en had nog nooit een Derby gelopen. Maar hij heeft in zijn opleiding al wel meer gezien dan menig ander paard hier. Ik fok ze zelf met een compagnon en als ze zadelmak zijn, gaan we met vier, vijf stalruiters naar eventingterreinen met allerlei natuurlijke hindernissen. Dan springen de paarden achter elkaar aan en raken ze gewend aan allerlei sprongen. Ik denk dat dat essentieel is voor de opleiding van een springpaard, alleen doet niet iedereen dat.”
 
Vertrouwen
Van de 24 deelnemers haalden slechts dertien de finish. De meest op elkaar afgestemde combinaties haalden een hoge klassering. Funnell met zijn eigen fokproduct, Bianca Schoenmakers met de door haar werkgever Hans Dings in Heeze gefokte Dha Dha (v. Ustinov) en dan Joy Lammers met haar Zomerfee die menigmaal in de topdrie finisht in de Derby-proeven van Eindhoven.
 
“Het draait allemaal om vertrouwen. Je moet je paard niet aandrukken op de wal en te vast houden als ze de berg afmoeten. Ik heb bij eventingruiter Max Tuytelaars geoefend, die heeft zo’n hoge wal. Als ze het eenmaal kennen, kom je hier wel rond. He, ik baal nog wel van mijn fout hoor, maar aan de andere kant is de tweede plek ook mooi. Jammer dat Nederland niet meer Derby’s van dit niveau heeft.”

Klik hier voor de uitslag
 
Positieve energie
Met nog één dag te gaan, gaat CSI Eindhoven de boeken in als opnieuw een onvergetelijke editie. Lacom-directeur Driek Lammers, die betrokken is bij de organisatie, stuitert van enthousiasme. “Weet je, je krijgt zoveel positieve energie van alle mensen. Dat motiveert om ermee door te gaan, want voor ons is dit allemaal hobby. Een driesterren concours op de mooiste locatie van Nederland en met een uitstraling van een vijfsterren evenement, dat is toch geweldig? Dat kan niet zonder hulp van alle trouwe sponsoren en met mijn eigen bedrijf Lacom draag ik daar graag een steentje aan bij door de Derby voor het tweede jaar op rij te sponsoren.”
 
De overige winnaars op zaterdag waren Karel Cox in de finale voor jonge paarden om de Van Mossel Automotive Groep Prijs, Niels Bulthuis in de 1.25m ING Prijs en de Braziliaan Carlos Eduardo Mota Ribas in de 1.35m Vakwerk Uitzendgroep Prijs.

Laatste dag
Zondag staan er nog vier rubrieken op het programma, met als hoofdnummer vanaf 15.15 uur de VDL Groep Grand Prijs of Eindhoven op 1.55m niveau. De toegang is gratis.