Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Frans Wijlaars in Eindhovens Dagblad: "Deze regio ademt paardensport"

5/23/2017 5:44:22 PM


Frans Wijlaars, ruiter en bestuurslid, won zelf in 2011 de Derby van CSI Eindhoven. Foto Wendy Scholten
Het bestuur heeft voor sponsors weer moeten 'praten als Brugman' maar Concours Hippique Eindhoven is weer voor een jaar gered. Het paardensportevenement aan de Karpendonkse Plas begint komende donderdag op Hemelvaartsdag en duurt wederom vier dagen.
 
Achteroverleunen was er weer niet bij, vertelt bestuurslid Frans Wijlaars. ,,Ik denk dat het qua sponsoring het moeilijkste jaar was sinds de doorstart in 2014. De provincie haakte dit jaar onverwacht af waardoor er een gat van tienduizenden euro's in de begroting ontstond. Een hele uitdaging."
 
Van der Leegte
Volgens Wijlaars heeft Wim van der Leegte van VDL zijn waarde weer eens bewezen. Van der Leegte, een echte paardenliefhebber, zorgde in 2014 al dat er met nieuwe sponsors een doorstart gemaakt kon worden met het concours. Een paar jaar eerder was CSI door geldgebrek ter ziele gegaan. ,,Mede dankzij Wim hebben we dit jaar Philips en ASML voor het eerst aan ons weten te binden. Ik hoop het begin van een mooie samenwerking."
 
Het liefst zou Wijlaars met dergelijke sponsors direct overeenkomsten voor een paar jaar tekenen. ,,De onzekerheid ieder jaar is vervelend. Vaak kunnen we pas zes weken voorafgaand aan het concours een definitieve 'go' geven. Omdat wij geen entree vragen zijn we geheel afhankelijk van sponsoring en de inkomsten uit de horeca. Het is een risico maar juist de gratis entree is een van onze grote krachten. CSI heeft geen drempel voor bezoekers. Als je al na vijf minuten uitgekeken bent heb je geen duur kaartje gekocht."
 
Regio ademt paardensport
Ondanks de moeizame zoektocht naar sponsors heeft Wijlaars vertrouwen in de toekomst. ,,Kijk eens naar deze regio. Die ademt paardensport. Als je dan optelt wat hier zoal aan bedrijvigheid zit moet het toch mogelijk zijn om ook de komende jaren een concours te organiseren. Als het hier niet lukt, kan het nergens." 
 
Tegelijk beseft Wijlaars dat de concurrentie groot is. Niet alleen qua sponsoring maar ook wat betreft andere paardensportevenementen. ,,Rond Hemelvaart is er ook een concours in Hamburg en een in Rome. Allebei met vijf sterren terwijl op het Eindhovense driesterren concours heel wat minder punten zijn te verdelen. Rome is bovendien een landenwedstrijd. Dat zijn al vier ruiters per deelnemend land die in ieder geval niet naar Eindhoven komen. Zo grepen we naast Jeroen Dubbeldam. Hij zou komen maar is opgenomen in de selectie voor Rome." 
 
Zon
Wijlaars is desalniettemin tevreden en optimistisch over de komende editie. ,,Helemaal gezien de voorspelde zon. Het weer is uiteindelijk onze grootste sponsor."
 
CSI Eindhoven begint donderdag met Ladies Day. De derby op zaterdag en de grand prix op zondag zijn de hoogtepunten van het evenement. De entree is alle dagen gratis en parkeren kan op het nabijgelegen parkeerterrein van de Technische Universiteit Eindhoven.