Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Frank Schuttert bewijst klasse in VDL Groep Grote Prijs

5/8/2016 6:32:26 PM


Frank Schuttert en Wim van der Leegte
Nog maar net gewend aan zijn titel Nederlands kampioen of Frank Schuttert wint de 1.55m VDL Groep Grote Prijs van CSI Eindhoven. De pas 22-jarige ruiter uit Ommen, die sinds drie jaar voor de oud-Nederlands kampioen Jos Lansink in België rijdt, straalt van oor tot oor. Hij ging als eerste van start in de barrage met vijftien kandidaten en zette een tijd neer waar al zijn concurrenten zich op stuk beten. Zo won hij met Go Easy de Muze (v. Vigo d'Arsouilles) een Mini Cooper, die verrassend veel beenruimte blijkt te hebben want laat Schuttert met zijn twee meter de langste ruiter van het concours zijn en er prima inpassen...

De concurrenten gaven zich niet gewonnen na de voorbeeldronde van Schuttert, maar bij velen rolde de balk van de Eindhovens Dagblad steilsprong uit de lepels. De Italiaan Lorenzo de Luca kroop nog het dichtst bij en werd met een halve seconde afstand tweede met Ensor De Litrange LXI, die in mede-eigendom is van Jos Lansink die ook aandelen heeft in het winnende paard. Knap derde werd de in België wonende Nederlander Johnny Pals met de fantastisch springende hengst Fernando (v. For Pleasure). De topvijf werd aangevuld door Ruben Romp op Audi's Teavanta II CZ (v. Treasure) en Remco Been met Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker).

"Wat is Go Easy in super vorm", vertelt Frank Schuttert na afloop. "Ik denk dat we hebben laten zien dat het winnen van het NK geen toeval was. De manier waarop hij springt is geweldig. Het is een eer om hem te mogen rijden. Met zo'n paard ga je met een glimlach op je gezicht naar het volgende concours. Vandaag won ik onder meer door van hindernis één naar twee al een galopsprong minder te rijden. Vaak als je die eerste lijn goed hebt, kan je in je ritme verder rijden en dat lukte hier ook. Het zag er misschien niet heel snel uit, maar toen ik de ring uitkwam zei ik nog: 'Eerst maar zien of de anderen sneller kunnen."

Het gevaar dat Go Easy de Muze een keer verkocht wordt na deze spraakmakende resultaten, ligt wel op de loer. "Sportief gezien zou dat heel jammer zijn, maar Jos Lansink is geen sponsor. Hij moet van de handel leven. Zo heb ik ook Epleaser van 't Heike moeten afstaan. Maar als ik hem onder de nieuwe ruiter terugzie in de ring, ben ik ontzettend trots."

Ondertussen is Schuttert al meer dan drie jaar in de leer bij Lansink. "De beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Ik heb toen alles aan de kant gezet en ben met school gestopt. Ik ging erheen om te leren en met het idee dat ik de opgedane kennis mee naar huis zou nemen. Ik dacht dat ik de eerste tijd niet veel op concours zou mogen, dat ik eerst moest investeren in mezelf, maar het ging allemaal heel snel. Kort voordat ik naar Jos ging, won ik met mijn eigen paard Winchester de Grote Prijs van Amsterdam. Daarna reden we dubbel foutloos in de landenwedstrijden van Al Ain en La Baule en waren we ook nog eens tweede in de Grote Prijs van La Baule. Ik kon mijn jeugd fantastisch afsluiten door het NK Young Riders te winnen en vervolgens heb ik aansluiting met de senioren kunnen houden doordat Jos mij paarden als Epleaser en nu Go Easy te rijden gaf. Ik heb nog geen haast om terug naar huis te gaan..."

Of we Frank Schuttert binnenkort in de Mini Cooper, beschikbaar gesteld door Van Laarhoven BMW/Mini, zien rijden valt nog te betwijfelen. "Alles gaat naar Jos", lacht hij. Het Eindhovense publiek kreeg een schitterende winnaar en bouwde het feestje verder uit in de wetenschap dat PSV Landskampioen is geworden.

Eerder in de middag werd de 1.35m CSI1* Grand Prix om de Van Laarhoven BMW/Mini, gewonnen door de Amerikaanse Hannah Selleck. De dochter van acteur Tom Selleck, bekend van de serie Magnum en de film Three men and a baby, is naar Nederland gekomen om haar springcarriere een extra boost te geven. De Belg Jeroen Appelen won de ING Prix op 1.40m niveau, terwijl de pas 15-jarige Niels Bulthuis de Roelofsen Horse Trucks Prijs op 1.20m niveau won.

Klik hier voor de uitslag van de VDL Groep Grote Prijs