Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Sanne Thijssen jongste winnares Lacom Derby ooit

5/7/2016 7:09:33 PM


Sanne Thijssen, Peter Slaats en Lacom-directeur Driek Lammers
CSI Eindhoven had geen twee maanden eerder moeten plaatvinden, want dan had Sanne Thijssen (17) gezien haar leeftijd niet eens mee mogen doen aan de Derby. De amazone uit Baarlo, dochter van Grand Prix-ruiter en handelaar Leon Thijssen, schreef vandaag geschiedenis als jongste winnares van de Lacom Derby. Ze kwam met slechts vier strafpunten uit het zeer lastige parcours, dat 21 hindernissen lang veel uithoudingsvermogen, inzicht en lef van de 26 deelnemende paarden vroeg.

Sanne Thijssen verscheen als 23e in de ring en zag op één van de makkelijkste sprongen, een brede triple bar, de enige balk vallen. "Mijn eigen schuld. Ulena werd wat vlak en ik probeerde haar wat dichter bij de hindernis te rijden zodat ze weer meer ging 'klimmen'. Alleen sprong ze nu te hoog op en niet ver genoeg door." De lastige elementen, zoals de hoge Derby-wal, verliepen daarentegen weer vlekkeloos. "Ulena kent het spelletje nog, van toen mijn vader haar reed. Ze is met haar 15 jaar al een omaatje, maar conditie heeft ze wel. Het is echt een machine. Ze wil vast nog wel een keer rond!"

De Lacom Derby werd geopend door de kersverse Nederlands kampioen springen Frank Schuttert, alleen had hij het probleem dat zijn paard Cambio (v. Con Capitol) de wal niet meer afdurfde en uitgesloten werd van verdere deelname. Maikel van der Vleuten gaf een demonstratie 'rijden met gevoel' toen al vroeg in het parcours een onderdeel van zijn bitloze hoofdstel brak en VDL Groep Quatro (v. Quaprice) met nauwelijks rem en stuur door de krachtmeting heen begeleide. Pas aan het eind ging het mis: op de plankenhindernis onder aan de hoge wal en op de laatste hindernis werden acht strafpunten genoteerd. Daar kwam er één bij voor de tijdsoverschrijding.

Twentenaar Remco Been en Songe Blue des Vatys (v. Mr.Blue) sloten het parcours met dezelfde score af, maar was iets sneller en werd tweede, voor Maikel van der Vleuten. 

Hoewel Sanne Thijssen op haar jonge leeftijd al vaak mocht zegevieren, behoort het winnen van de Lacom Derby tot één van de mooiste ooit. "Dit pas in het rijtje Vilamoura, waar ik op m'n 15e een auto won, en het NK vorig jaar waar ik kampioen werd bij de junioren én young riders." Recent prolongeerde ze haar young riders titel zelfs. Vandaag leverde de zege 13.200 euro op.

De Derby-winnares van 2014, de in Someren wonende Britse amazone Jessica Mendoza, mocht de vierde prijs ophalen met Zahra II (v. Kashmir van Schuttershof), die met 12 strafpunten uit de piste kwam. Koen Leemans werd vijfde met Uraniet (v.Emilion). De als favoriet getipte Joy Lammers, de Derby-winnares van vorig jaar en winnaar van de Derby kwalificatieproef eerder deze week, had dit keer het geluk niet aan haar zijde en werd twaalfde met Zomerfee van de Broekkant (v. Oklund). Daarmee spatte het droomscenario uiteen voor vader Driek Lammers, die voor het eerst de Lacom Derby sponsort. De sport was echter schitterend en trok zeer veel bekijks.

Morgenmiddag, zondag, staat een nieuw hoogtepunt op het programma. Om 15.00 uur gaat de VDL Groep Grand Prix van CSI Eindhoven van start. 

Klik hier voor de uitslag van de Lacom Derby

Auteur: Wendy Scholten