Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

Derby 2001 mooiste overwinning ooit voor Wim van der Leegte

4/28/2016 10:27:01 PM


Wim van der Leegte geeft VDL Groep Zidane onder Leopold van Asten een verdiende schouderklop tijdens CSI Eindhoven 2014. Foto Wendy Scholten
In De Paardenkrant liet Wim van der Leegte, hoofdsponsor van CSI Eindhoven, ontvallen dat de allermooiste overwinning van zijn wedstrijdruiter Leopold van Asten dateert van 2001. In dat jaar won hij de Derby van Eindhoven. Een terugblik, opgeschreven door Eva van den Adel:

"De meest geweldige overwinning die ik ooit meegemaakt heb was onze eerste en dat is meteen de mooiste. De Derby van Eindhoven in 2001. Als je zag hoe moeilijk het was, ik dacht toen: ‘Oei, ik heb hier nu 250 gasten en ik sta compleet voor aap als Leopold er 10 balken afspringt’. Voor hem werd de ene na de andere fout gemaakt en alles eraf geknald en dan komt hij na 26 man als enige foutloos rond. Dan denk je: ’Hoe is dit mogelijk?’ Toen heb ik wel even een sprong hoog in de lucht gemaakt. Maar twee combinaties na Leopold komt er een Belg, Kristof Cleeren, en die rijdt ook nul. Potverdikke, dacht ik toen, dat wordt barrage. Daar had ik niet meer op gerekend. Leopold begint  en springt er twee balken af. Hij ging te haastig. Die Belg begon heel rustig. Ik zei: zie je nou wel dat haastige is niet goed, deze sjouwt op z’n gemak binnen. Toen sprong hij er ook een balk af en zag dat hij nooit aan de tijd zou komen. Hij had beter gewoon rustig door kunnen rijden, maar hij begon zich te haasten en sprong vervolgens de VDL hindernis eraf. Door die extra balk wonnen wij. Dat was prachtig!” 

De bezoekers zullen het ook niet vergeten, want Wim van der Leegte trakteerde iedereen op het evenement op een drankje. Deze overwinning was de aanzet tot het opzetten van een professionele springstal.  "Als Leopold toen niet zo gepresteerd had, was ik misschien wel gewoon een beetje mee blijven huppelen”. Van der Leegte bouwde daarentegen met ferme pas niet alleen zijn industrie imperium uit, ook zijn paardenrijk nam met de jaren steeds grotere vorm aan. Inmiddels heeft hij naast bijna 12.000 werknemers bij VDL Groep nog eens 33 man in dienst op Stoeterij Duyselshof.

Leopold van Asten mocht zich in 2003 Nederlands kampioen noemen met VDL Groep Think Twice (v. Corrado I), maar ook vorig jaar was hij Nederlands beste ruiters in Mierlo op VDL Groep Zidane (v. Heartbreaker). Dit jaar haalde hij opnieuw het podium en kreeg hij de bronzen medaille uitgereikt vanwege zijn formidabele ritten op Zidane.