Hemelvaart 2022 GRATIS TOEGANG

‘Brabant moet hofleverancier topsporters blijven’

4/25/2016 10:47:02 PM


Henri Swinkels
CSI Eindhoven mag opnieuw rekenen op de steun van de provincie Noord-Brabant. Wat betekent CSI Eindhoven voor Brabant? Wij leggen die vraag voor aan Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur.

 “Grote evenementen zijn belangrijk om sport onder de aandacht te brengen en om talenten en topsporters de kans te geven te laten zien wat ze kunnen. Daarom zijn we ook erg blij met de grote aandacht die er tijdens dit evenement is voor jong talent. Ook zij mogen, net als de topruiters, trots zijn op wat ze presteren, waar hun talent en doorzettingsvermogen ze heeft gebracht. Tijdens dit soort wedstrijden kunnen alle ruiters anderen ook inspireren.”
 


Waarom staat de paardensport zo hoog in het vaandel binnen provincie Brabant?

 “Paardensport is een veel beoefende sport in Brabant. We hebben bovendien een aantal echte toppers en een paar prachtige evenementen binnen onze provinciegrenzen. CSI Eindhoven is er daar één van. Dat het evenement ook dit jaar weer is aangewezen als een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en het EK in 2017 bewijst dat ook wel.
In het huidige sportplan was paardensport één van de kernsporten. We stappen in het nieuwe plan af van de kernsporten, maar de hippische sport krijgt absoluut genoeg kansen in het nieuwe sportplan. Bijvoorbeeld als het gaat over talentontwikkeling, dat in de volle breedte van ons beleid aandacht krijgt. Ik vind het belangrijk dat iedere Brabander de kans heeft om te ontdekken waar zijn kwaliteiten liggen en dat hij of zij die verder kan ontwikkelen.”
 
Begin 2012 lanceerde de provincie het Sportplan Brabant 2016 en recent hebben Gedeputeerde Staten het nieuwe sportplan voor de huidige bestuursperiode vastgesteld. Waarom investeert de provincie zo veel in sport?

“De provincie Noord-Brabant investeert al jarenlang in sport. Het huidige sportplan loopt tot eind van dit jaar, maar ook de komende jaren blijft het een belangrijk onderdeel van beleid in Brabant. Sport is voor ons belangrijk, want het verbindt mensen. Samen sporten zorgt voor een gedeeld doel en gedeeld plezier. Sport staat dichtbij de mensen en iedereen wordt er beter van: groot of klein, valide of met een beperking, ontzettend getalenteerd of gewoon een enthousiaste amateur: Sport is voor iedereen. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de sociale veerkracht van Brabant, want samen sporten betekent ook elkaar kennen, er voor elkaar zijn. Vaak beperkt zich dat niet alleen tot het sporten, maar ook daarbuiten. De provincie investeert daarom in onder meer gehandicaptensport, talentontwikkeling en in sportevenementen zoals CSI Eindhoven. 
 
Komende jaren neemt het onderwerp opnieuw een belangrijke plek op de agenda in. Er zal wel meer aandacht zijn voor aangepast sporten en minder aandacht voor het subsidiëren van accommodaties. Daar hebben we de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd, en dat is nu goed op orde.
 
Sport brengt allerlei positieve maatschappelijke, maar ook economische effecten met zich mee. Zo komen er bijvoorbeeld bezoekers van buiten de regio naar Brabant om te genieten van topsportevenementen zoals CSI Eindhoven. Dat biedt ook kansen voor de vrijetijdseconomie. Door de kansen die sport op verschillende vlakken biedt, kunnen overheid, evenementorganisatie, toeristische ondernemers en andere belanghebbenden goed samenwerken. Dat realiseren we ons hier in Brabant. Daarom heeft de provincie Brabant ook in de komende bestuursperiode aandacht voor sport. We zijn al jaren hofleverancier van topsporters, grote en kleine kampioenen, nationale en internationale titels en heel veel olympisch goud en dat willen we graag zo houden. Als het over sport gaat, staan de neuzen hier één kant op.”